تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که معنای دقیق یک وبسایت چیست و اصلا این پدیده چگونه و از کجا شروع شده است؟ یک وب سایت را می توان مجموعه ای از اطلاعات، اسناد و پرونده هایی که از گرافیک، لینک رنگ، متن، و قالب بندی تشکیل شده، تعریف کرد که برای ایجاد ارتباط با کاربران بکار برده می شوند. یا می توان گفت یک وبسایت مکانی است در اینترنت که یک یا تعداد زیادی از صفحات را در خود جای می دهد.از این رو به مجموعه ای از صفحه ها در بستر اینترنت که به مکان خاصی تعلق دارند، اصطلاحا وبسایت می گویند.
امروزه سایتهای اینترنتی بخش اعظمی از زندگی روزمره انسان ها را تشکیل میدهند. تصور اینکه بتوانیم یک روز بدون چک کرن سایت های خبری، اطلاعات ارز و طلا،تخفیف های سایت های مطرحی همچون دیجی کالا و 5040 بسر ببریم کمی سخت به نظر می رسد.اگربه د نبال معنای دقیق کلمه سایت هستید و می خواهید بدانید که این پدیده از کجا و چگونه شروع شده ، پس با ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
معمولا محتویات وبسایت ها بر روی کامپیوتری که سرور نام دارد قرار میگیرند و این مجموعه از سرورها هستند که شبکه جهانی وب را تشکیل می دهند. هر یک از این سرورها نیز یک یا تعداد زیادی از سایت های مختلف را در خود جای میدهد.
در این جا قصد داریم تا آنجا که می توانیم تمامی مطالب مربوط به سایتهای اینترنتی را برای شما روشن کنیم.
در سال ۱۹۸۹ پروفسوری به نام تیم برنرز لی که با نام TimBL نیز شناخته میشود، پروپوزالی را ارائه کرد که شکل زندگی و ارتباطات بشر را برای همیشه دگرگون کرد.
او مخترع شبکه جهانگستر(World Wide Web) است. نرمافزاری که به کاربران اجازه میدهد با استفاده از اینترنت هر کجا که باشند به اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی داشته باشند.
تیم بل در سال ۱۹۹۱ اولین سایت تاریخ را با آدرس info.cern.ch در آزمایشگاههای بنیاد علمی Cern رونمایی کرد.که اطلاعاتش راجع به همین پروژه می شد.
سایت های نخستین با کدهای ساده ی HTML نوشته می شدند . و کاربرها نیز می توانستند توسط ابرپیوند یا همان (Hyperlink) از یک صفحه به صفحه دیگر جابه جا شوند. صفحات این سایتها حاوی سرتیتر و پاراگراف و ابرمتن یا همان (Hypertext) بودند که روی صفحه نمایش رایانههای مختلف به نمایش درمیآمدند.یکی از دستاورهای مهم تاریخ بشری را میتوان همین وبسایت های ساده و انعطاف پذیر انست که بستر خوبی را برای ارتباط برای انسانها فراهم کردند. البته با با ورود موتورهای جستجوگر به این عرصه این بستر علمی بیشتر گسترش یافت.
در یک نگاه همه ی سایتها مثل هم به نظر میرسند، در حالی که اینگونه نیست! البته رنگ و قیافه ی ظاهری و محتوای آنها با همدیگر فرق دارد، اما تفاوتهای اصلی پشت پرده در جریان است! در کل سایت ها را از سه منظر می توانیم از هم تفکیک کنیم:
1- تقسیم بندی سایت از نظر فنی
2- تقسیم بندی سایت از نظر کارکرد
3- تقسیم بندی سایت از نظر نسل
حال به تعریف هر یک از این سه تقسیم بندی به صورت مجزا می پردازیم.
ازنظر فنی، سایتها به انواعی مانند استاتیک ،داینامیک تقسیم میشوند.
سایت استاتیک که به آن سایت ایستا هم گفته می شود ،به سایتی می گویند که قابلیت تغییر یا بروزرسانی شدن ندارد. این سایتها با دو روش HTML و فولفلش نوشته میشوند. البته این نوع سایت ها مزیت هایی را نیز دارند که در ادامه شرح خواهیم داد. چون طراحی این سایت ها به نسبت آسان تر از سایت های دیگر است، یک اچ تی ام ال کار هم میتواند فرایند طراحی را انجام دهد و نیازی به حرفه ای بودن نیست و هزینه طراحی نیز برای اینگونه سایت ها پایین تر از بقیه است. در سایت های ایستا می توان هر صفحه را به صورت جداگانه و با ویژگیهای منحصر به فرد طراحی کرد.البته نباید معایب اینگونه از سایت ها را نیز در نظر نگرفت.که در زیر به آنها اشاره شده است.
• در این حالت شما برای حذف و اضافه مطالب بطور کامل به طراح وابسته هستید و امکان به روز رسانی تنها توسط طراح سایت وجود دارد.
• باید بیخیال گرفتن رتبه ی بالا از موتورهای جست وجو شد، زیرا بروز رسانی در سایتهای ایستا انجام نمیشود.
• این سایتها تعاملی نبوده و امکان برقراری ارتباط بین مدیر و کاربر در آنها وجود ندارد. و این هم دلیلی است که اکثر کاربران علاقهای به سایتهای ایستا ندارند.
• وچون صاحبان سایت نمیتوانند طراحی صفحات سایت را شخصا انجام دهند، بنابراین باید هزینهی جداگانهای برای ویرایش مطالب به طراح بپردازند که اینکار موجب هزینه نگهداری بالاتر این سایتها می شود.
سایت داینامیک یا پویا به سایتی گفته میشود که با سیستم مدیریت محتوا یا CMS طراحی میشوند وانعطافپذیرمی باشد و امکان ویرایش را در اختیار مدیران سایت قرار میدهند.
سایتهای پویا، یا به صورت فلش داینامیک طراحی میشوند یا مبتنی بر برنامهنویسی می باشند. سایتهای فلش داینامیک سنگین هستند زیرا در بستر ادوب فلش نمایش داده میشوند و به همین دلیل دیر لود میشوند و در موتورهای جست وجو رتبههای پایینتری دارند. این سایتها بسیار زیبا و جذابند و برای کارهایی مثل کاتالوگهای معرفی محصول یا محتوای هنری مناسب هستند،هر چند که به سبب دیربارگذاری شدن حوصله آدم را سر میبرند. وردپرس یکی از شناختهشدهترین سیستمهای مدیریت محتوامی باشد که برای کارکردن با آن نیازی نیست تا حتما یک خوره کامپیوتر باشید یا برنامهنویسی بدانید و می توانید به راحتی به مطالب سایت خود دسترسی داشته باشید و هر وقت دلتان خواست آنها را تغییر بدهید و به روز رسانی کنید.
سایتهای بسیار زیادی با کارکردهای مختلفی وجود دارند ، مثل سایتهای تفریحی، سایتهای شبکههای اجتماعی، سایتهای خبری، سایتهای فروشگاهی و بسیاری دیگر که هر کدام ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارند.
سایتهای اینترنتی از نظر نسل به سه دسته تقسیم میشوند: سایت های نسل اول، سایت های نسل دوم و سایت های نسل سوم(شکاف میان نسلها را در سایتهای اینترنتی هم می توان دید
در سایتهای نسل اول محتوا توسط مدیر یا مدیران سایت بارگذاری میشود و کاربران فقط میتوانند آن را ببینند و به این سایت ها سایت های یکطرفه می گوییم.
در سایتهای نسل دوم کاربران و بازدیدکنندگان در فرایند تولید محتوا سهیم هستند و میتوانند مطالب را تایید (لایک)کنند، نظرات(کامنت ها) خود را ثبت کنند،ایمیل بزنند و … که همین امر سبب شده تا تولید محتوای سایت به یک کار مشارکتی و تعاملی تبدیل شود. در این سایتها فقط بخش هایی که تغییر میکنند بارگزاری می شوند و نیازی نیست تا همه ی صفحات مجددا لود شوند به خاطر همین سرعت بارگذاری و لود سایت بالاتر میرود.
سایتهای نسل سوم یا همان سایت های هوشمند که از جدیدترین انواع سایت ها بشمار میروند با نام وب معنایی نیزشناخته می شوند. سایت های هوشمند مخاطب خود را شناسایی کرده و با استفاده از تکنیکهای دادهکاوی و هوش مصنوعی، محتوایی متناسب با سلیقه و نیاز مخاطب نشان میدهند و بسیار پیچید و پیشرفته می باشند که همین امرسبب شده تا تعداد کمی از آنها موجود باشد.
نظری برای نمایش وجود ندارد اولین نفری باشید که نظرش با ما در میان میگذارد